26 Ekim 2007 Cuma

Sonbahar Bakımı

Sonbaharın şu yazdan kalma son günleri gerçekten çok iyi değerlendirilmelidir. Kışa çok az zaman kaldı. Bazı bölgelerde arılar salkım durumuna geçti veya geçmek üzereler. Benim arıcılık yaptığım bölge bir geçit bölgesi olması sebebiyle biraz farklılıklar göstermektir.
Sonbahar bakımında varoa ile mücadele birinci sırada olup koloninin hayatta kalma veya kalmamasına birinci derecede etki ediyor. En öncelikli olarak varoa mücadelesi yapılmadı ise hemen derhal yapılmalıdır.
İkincisi kolonilerimizin mevcut nüfus durumları dikkatli bir biçimde kontrol edilmelidir. Nüfusları az olan kolonilerin kışı atlatması pek mümkün değildir. Kıştan çıksa bile baharda ya ölecek veya istenilen düzeyde gelişemeyecektir. Bu nedenle nüfusu az olan koloniler birleştirilmeli veya nüfus takviyesi verilmelidir. Elimizde nüfusu fazla olan koloniler varsa nüfus takviyesi verilebilir. Burada nüfus takviyesi verilecek kolonilin buna deyip değmeyeceği önemli. Anası yaşlı veya verimsiz koloni derhal anası imha edilip zayıf genç analı koloni ile birleştirilmelidir. Bu zamanda kolonilerde birleştirme ve takviye nüfus verme son derece kolay olmaktadır. Akşamları sıcaklık düştüğünden dolayı arılarda hareket azalmakta ve bu sebeple kavga etmeden koku ve başka araçlara gerek kalmadan çok rahat birleşme ve takviye verme işleri yapılmaktadır. Nüfusu fazla olan koloniden alınan bir veya iki çıta arıları ile birlikte; (garanti olsun diye yeni başlayan arkadaşlar araya boş bir çıta koyabilirler) zayıf kovana verilir. Bir iki gün sonra boş çıta alınır. Takviye verme işlemi tamamdır.
Yiyecek durumları arıların gözden geçirilmeli gerekli durumlarda yarısı ballı petekler Elimizde ballı petek yoksa çok koyu bir biçimde bal ve şeker şurubu verilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken şerbetin koyu olmasıdır. Sulu şerbetler kardan çok zarar getirir. Su oranı yüksek şerbetler arıların hastalanmasına sebep olur. kovan içi nemini yükseltir.Peteklerde küflenmeye sebep olunur.
Koloniler nüfus ve bal durumları iyileştirildikten sonra koloniler daraltılmalı fazla çıtalar alınmalı yanlarına nem emici maddeler konmalıdır. Çankırı merkez ve köylerinde 6 çıta arılı koloniler tüm bakımlar yapılırsa bahara kolaylıkla çıkabilmektedirler. Ayrıca kovanlar biraz öne eğimli hale getirilmelidir.
Koloniler yerden yüksek sehpalara kaldırılmalı. Üzerleri kar, yağmur sularını geçirmeyecek şekilde korunmalıdır.
Kolonilerin tüm bakım ve tedbirlerinin alınıp ALLAH a emanet edilmelidir. Artık koloniler için istirahat zamanıdır.
Tüm arıcılar yıl boyunca aldıkları notlara ve bu seneki yaptıkları doğru ve yanlışları düşünmelidir. Bu senenin muhasebesini yapmalıdırlar.
Ayrıca internetteki arıcılık ustalarımız Sayın Halil BİRBİLEN' Ali TÜRK Yusuf GÜRBÜZ, Yalcın SEZER ve diğer tüm blog ve sitelerdeki arı sevdalısı arkadaşların tecrübe ve bilgi birikimlerini, yeni metod ve yöntemleri kongre ve konferanslara gidemeyen ve bu tür etkinliklere katılamayan bizim gibi arıcıları yazılarıyla aydınlatmalarını rica edelim.

AHLAT KÖYÜNDEN KIŞ MANZARALARI

AHLAT KÖYÜNDEN KIŞ MANZARALARI
ALABAR MEVKİSİNDEN BAKIŞ

GÖKÇUKURDAN BAKIŞ

İMAMLIKTAN BAKIŞ

ALABAR DAN BAKIŞ