17 Mayıs 2007 Perşembe

KOLONİLERE KAT VERME İŞLEMİ


On çıtalık (Langstroth) kovanlarda çıtalardan 8 tanesinde yavru bulunmalıdır. On iki çıtalık (Dadant) kovanlarda ise bu sayı 9–10 çıtadan aşağı bulunmamalıdır. Bu duruma gelmeyen arılara kesinlikle ballık konulmamalıdır.
Ballıklar kuluçkalık ile aynı boyutta olmalıdır. (çerçeve yukarı çıkartılabilsin)
Her halükarda üst kata 2–3 çok gerekli durumlarda 4 çıta çıkarılmalıdır. Daha fazla çıta çıkartılmamalıdır eğer çıkarılması gerekiyorsa ki bu işlem iki veya daha fazla işlemde yapılmalıdır.
Ballık kısmına çıkarılacak çıtalarda ise şunlara dikkat edilmelidir.
1- Çarpık çıtalar üst kata alınmalıdır. (Kovan içi havalandırmayı sağlamak ve oluşan nemin dışarı atılmasına yardımcı olmak için)
2- Erkek gözlü petekler üst kata alınmalıdır.( Erkek arı gözlü petekleri kuluçkalıktan alınmalı ve sadece bal ve mum üretim amacıyla kullanılmalıdır.)
3- Üst kata çok siyahlaşmış 3–4 yıllık ve daha eski petekler alınmalıdır. (Gözler zamanla her yavru çıktıkça küçülmektedir.)
İkinci ve üçüncü kat ballıklar atılırken mümkün mertebe kabartılmış petek varsa kuluçkalık üstüne konulmalıdır. Yoksa üst katta hafifçe arıya işletilmeli sonrasında kuluçkalık üzerine alınmalıdır.
Ballık konulurken yarım ballık mecbur kalmadıkça konulmamalıdır. Eğer yarım ballık konulacaksa nektar akımının çok kısa süreli olması veya nektar kaynaklarının bitme zamanı dikkate alınmalıdır. Mevsim sonuna yakın yarım kat (14 lük) tabir edilen katlar konulmalıdır.
Tam sırlanmış petek bal isteniyorsa çıtalar bölünmelidir. (Petekli bal tüketimi veya pazarlanması yapılacaksa büyük çıtalar 2- 4 veya 6 parçaya bölünmelidir.) süzme bal üretiminde gerek yoktur.
Arılar küçük çıtaya (Petekleri) yavru yapmaktan hoşlanmazlar. Bu tip çıtaları (petekleri) daha çabuk sırlarlar. Görünüşleri ve pazarlanmaları kolaydır. Tüketici içinde fiyat olarak avantajlı diye tercih sebebidir.
Süzme balın hakiki bal olduğu anlatılmalı ve süzme bal teşvik edilmelidir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

o Evet, muhtemelen bu yuzden

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

çok yararlı yazı
teşekkür

AHLAT KÖYÜNDEN KIŞ MANZARALARI

AHLAT KÖYÜNDEN KIŞ MANZARALARI
ALABAR MEVKİSİNDEN BAKIŞ

GÖKÇUKURDAN BAKIŞ

İMAMLIKTAN BAKIŞ

ALABAR DAN BAKIŞ